Evropsko srečanje mladih 2023 - Taize Ljubljana

Sveti oče spodbuja mlade, ki so letos zbirali v Ljubljani na 46. evropskem srečanju skupnosti Taize, naj si drznejo graditi drugačen svet in pokažejo sanje, ki jih ta svet ne ponuja. Postanejo naj graditelji mostov med narodi, kulturami in verstvi.
 

»Dragi prijatelji, živimo v svetu, polnem hrupa, kjer sta vrednoti tišine in poslušanja zadušeni. V tem kontekstu vas vabim, da ponovno odkrijete globoko razsežnost poslušanja. Poslušanje je dejanje ljubezni. Je v središču zaupanja. Brez poslušanja lahko le malo stvari raste ali se razvija. Poslušanje omogoča, da damo drugi osebi prostor, ki ga potrebuje za svoj obstoj,« zapiše sveti oče v sporočilu, ki ga je v njegovem imenu podpisal državni tajnik kardinal Pietro Parolin.

V družbi, kjer »nasilje osvaja vedno več površine«, v teh težkih časih, ki so zaznamovani s konflikti in vojnami, papež Frančišek poziva mlade, naj »si drznejo graditi drugačen svet, svet poslušanja, dialoga in odprtosti« ter tako »pokažejo druge sanje, ki jih ta svet ne ponuja, pričujejo o lepoti velikodušnosti, služenja, čistosti, trdnosti, odpuščanja, zvestobe svoji poklicanosti, molitve, boja za pravičnost in skupno dobro, ljubezni do revnih in socialnega prijateljstva«.

Hoditi skupaj, kot se glasi tema srečanja, po besedah svetega očeta prav tako pomeni »zagraditi pot pred marginalizacijo, zaprtostjo, izključevanjem in zavračanjem določene kategorije ljudi«. Mlade povabi, naj postanejo »graditelji mostov med narodi, kulturami in verstvi«, naj sanje o ljubezni, pravičnosti in miru spremenijo v konkretno realnost, naj živijo v sedanjosti in naj ne žrtvujejo »dragocene mladosti na oltarju lažnih užitkov in površinskosti«.

Na spodnjih fotografijah si lahko ogledate utrinke iz teizejske molitve, ki je potekala v ljubljanski stolnici.

Vir: Vatican news

Scroll to Top